Pelituoli – Ergonominen vaihtoehto vai toimistotuoli kauniissa kuorissa?

Viimeisen kahden vuoden aikana niin Suomessa kuin maailmallakin, ovat suosioon nousseet värikkäillä yksityiskohdilla varustetut pelituolit. Varsinkin nuorison suosiossa olevat tietokonetuolit muistuttavat enemmän ralliauton kuppi-istuimia, kuin perinteistä toimistotuolia. Pelituolien markkinoinnissa esteettisyys on usein korostetussa asemassa ja tuoliin saattaa saada värimaailmaltaan yhtenäisiä lisäosia- ja laitteita, kuten esimerkiksi pelikuulokkeet. Monet verkkokaupat ja huonekaluliikkeet markkinoivat kyseisiä tuoleja kuitenkin myös ergonomisena vaihtoehtona perinteiselle tietokonetuolille. Onko pelituoli sitten parempi vaihtoehto?

Asiaa on tutkittu Suomessakin melko runsaasti. Kiropraktikkojen ja fysioterapeuttien tekemien tutkimusten mukaan pelituolin edut eivät liity niinkään tuolin muotoiluun vaan niiden huimiin säätövaroihin. Pelituolit ovat usein tavallisen toimistotuolin tapaan kaasujousen varassa ja istuinkorkeutta voidaan säätää tavallisen tuolin tavoin. Varsinaiset erot alkavat tulla esiin vasta kun siirrytään tutkimaan selkänojan ja käsinojien säätöjä. Pelituolien selkänojat säätyvät usein jopa makuuasentoon asti, joten pelituolissa voidaan hakea huomattavasti normaalia työtuolia luonnollisempi asento esimerkiksi elokuvankatselua ajatellen. Käsinojien laajat sivuttaissäädöt ja korkeusäädöt taas löytyvät useimmiten vain kalleimmista ammatitason toimistotuoleista, Ikean työtuoleista kyseisiä säätöjä on turha lähteä etsimään.

Kaikenkaikkiaan nämä erikoisilla värikankailla- ja tyynyillä varustetut kummajaiset ovat parempi vaihtoehto jos koneella on tarkoitus viettää aikaa rennommassa ”löhöily” asennossa. Varsinaisen työnteon kannalta ominaisuudet ovat kummassakin tuolityypissä samanvertaiset. Työtä kun on paras tehdä selkä suorana. Käsinojien säätömahdollisuuksien vuoksi kuppi kääntyy tässäkin vertailussa pelituolin puolelle.